Doorgaan naar hoofdcontent

Zwanger? Of niet? En dan...


Zwanger zonder klachten: ja... het kan!

Tine vertelt je iedere week iets over haar zwangerschap.

Deze blog helpt je om op een natuurlijke en eenvoudige manier zo goed als klachtenvrij je zwangerschap te beleven. Tine de hoofdfiguur in onze blog, is zelf voor de eerste keer zwanger.
Samen met haar ervaren we wat zwanger zijn allemaal met je doet, en hoe we hiermee om kunnen gaan. Ze wordt hierbij begeleid door haar huisarts, de gynaecoloog en Goedele, Sylvie, Isabelle de vroedvrouwen. Joke en Judith de kine’s maken ons verhaal bijna volledig. Haar familie en de vrienden om haar heen kunnen we zeker niet vergeten.
Vandaag gaat Tine voor het eerst naar de huisarts. Zoals velen heeft ze bij het wegblijven van haar maandstonden al een urinetest gekocht bij de apotheker.
Haar hart slaat wat sneller wanneer die positief kleurt, maar ze voelt zich pas echt zeker als de zwangerschap nog eens bevestigd wordt door de huisarts. Ze maakt een afspraak en doet haar verhaal.

De arts wil heel wat weten, niet alleen over haar zelf, maar ook over haar familie en de familie van haar partner. Aan het eind van het consult krijgt ze een prik: de bloedafname. Hierdoor zal de arts niet alleen te weten komen of ze effectief zwanger is, maar krijgt hij daarenboven heel wat aanvullende belangrijke informatie. Heeft Tine voldoende ijzerreserve, hoe het zit met haar foliumzuurgehalte, was haar rubella-vaccinatie effectief? Ook het
bloedsuikergehalte samen met nog wat andere testen wordt gecontroleerd. Diezelfde dag mag ze nog telefoneren voor het resultaat van de zwangerschapstest. Ze krijgt een afspraak om een weekje later de resterende laboresultaten te bespreken. Ze trekt de deur achter zich toe en hoopt dat het snel avond wordt.

19.00 uur. Deze keer lijkt die telefoon maar niet opgenomen te worden. Dan toch... Ze maakt nog net geen sprongetje in de lucht wanneer ze te horen krijgt dat ze echt zwanger is. Ongeveer 5 weken zegt de dokter, maar dat zal de echo, die ze later zal krijgen, kunnen bevestigen. Duizend vragen wil ze nu stellen, maar ja dat wordt dus wachten tot de volgende afspraak met de arts.

Eén week later, stralend en toch een tikkeltje gespannen, stapt ze het dokterskabinet binnen. De arts overloopt met haar de bloeduitslagen. Gelukkig blijkt alles in orde te zijn. Ook voor rode hond (rubella) toont het resultaat een voldoende immuniteit. Er is geen sprake van diabetes (suikerziekte) en haar inname van foliumzuur had duidelijk een effect. Na een controle van de bloeddruk, die ook al OK is, informeert de arts of zij zelf nog bijkomende vragen heeft. Natuurlijk heeft ze die! Eerst wil ze weten wat ze wel en niet mag eten. Wacht even zegt de arts: ik breng je tot bij één van de vroedvrouwen die je meer informatie kan geven en beter je vragen kan beantwoorden, dan ik dat zelf kan doen.


Samen staan ze op, verlaten het bureau van de arts en kloppen op de deur van een ander lokaal. Dit is Goedele zegt de arts en dit is Tine. Tine is pas zwanger en heeft heel wat vragen. Wil jij haar daar verder bij helpen? Zorg jij dan ook voor het verder inboeken van de opvolgafspraken? Tot later dan en laat Tine over aan Goedele.
Wat wou je allemaal weten, allicht heel wat, vraagt Goedele.
Eerste en vooral wil ik weten wat ik wel en niet mag eten, vraagt Tine. Dat is niet zo moeilijk om te beantwoorden, lacht Goedele haar toe: probeer tijdens je zwangerschap gezond en gevarieerd te eten. Hiervoor kan je je baseren op de voedingsdriehoek: eet voldoende groenten en fruit, volle graanproducten, eet meer plantaardige voedingsstoffen dan dierlijke, vermijd ultra bewerkte voeding en vergeet zeker ook niet om voldoende water (1,5l/d) te drinken. Gezond eten heeft veel voordelen voor moeder en kind: voldoende vitamientjes zorgt voor een gezonde mama en baby.
Voldoende jodium innemen zorgt voor een goede ontwikkeling van het ongeboren kindje. Jodium vind je in melk, vis en sommige broodsoorten.

En dan natuurlijk: wat eet je best niet of met mate. Als je al een grote fan bent van lever, dan eet je hiervan toch best niet te veel. Te veel vit. A is schadelijk voor het ongeboren kind. Ook ben je best matig met cafeïne houdende dranken. Massa’s rijst wordt afgeraden, omwille van het arseen. Sommige vissoorten bevatten veel ongewenste stoffen zoals kwik of PCB’s. Eet roofvissen zoals tonijn, zwaardvis..enz met mate en eet vooral gevarieerd. Ook sommige voedingsmiddelen mijd je best zoals voorverpakte gerookte vis, rauwe vis en zuivelproducten op basis van niet-gepasteuriseerde melk en zachte kazen op basis van rauwe melk (‘au lait cru’). Deze producten zijn soms besmet met listeriosis. Listeriosis tijdens de zwangerschap kan leiden tot miskraam of
vroeggeboorte. Heb je geen antistoffen tegen toxoplasmose dan eet je best geen rauw of half doorbakken vlees. Vlees mag dan enkel goed doorbakken.
En last but not least: rauwe groenten en rauw fruit was en spoel je grondig en schil je indien mogelijk. Al bij al valt dit dus vrij goed mee.
Wat wil je nog weten ?

Wat als ik plots toch bloedverlies heb?
Bij bloedverlies raadpleeg je best jouw arts. De arts zal nakijken wat de oorzaak kan zijn van dit bloedverlies. Het hoeft niet altijd het eerste teken te zijn van een dreigend miskraam. Beperkt bloedverlies is ook mogelijk door innesteling van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies.
En als mijn darmen zo raar doen, wat is dat? Vraagt Tine. Veel zwangere vriendinnen hebben er last van en weten er ook geen raad mee.
Je moet weten dat al die hormonale veranderingen een invloed hebben op de darmen waardoor je moeilijker stoelgang kan maken. Je kan dit opvangen door voldoende te drinken, te bewegen en vezelrijke voeding te eten zoals volkorenbrood, groeten, fruit. Dus geen reden tot paniek.

Wat ik ook nog vragen wou: Ik neem al een tijdje foliumzuur, wat is dat? Moet ik dat verder nemen
en waarom?
Goedele legt uit dat foliumzuur een vitamine is uit het vitamine B complex. Foliumzuur bevordert de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van de baby. Er wordt aangeraden om 0,4 mg per dag in te nemen vanaf het stoppen van de contraceptie tot en met de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Bij een toekomstige mama die een verhoogd risico heeft op een baby met een open ruggetje zal de arts of vroedvrouw 4 mg foliumzuur voorschrijven.
Tine weet nu al heel wat meer. Alleen is er nog die enen belangrijke, cruciale vraag, waar iedere
zwangere vrouw aan denkt... Wanneer krijg ik die eerste echo?

Wanneer Goedele haar vertelt dat de eerste echografie best gebeurt tussen de 11 en 13 weken zwangerschap omdat in deze periode de zwangerschapsduur het nauwkeurigst kan bepaald worden, is ze eerst wat ontgoocheld. Nog zo lang wachten. Maar snel gaat dit weer over. Wat ze wel nog wil weten voor ze naar huis gaat is wat de kansen dat er iets misgaat? Het antwoord stelt haar gerust: hoe vroeger in de zwangerschap hoe groter het risico op een miskraam. Voor een zwangerschap van 7 weken is dit 15%. Na 12 weken is dit nog maar 1%.
Gerustgesteld en gelukkig maakt ze een opvolgafspraak bij Goedele en stapt naar buiten.


Volgende week lezen jullie het vervolg van haar verhaalVZW Het Eerstelijnshuis in Deinze
Het huis, waar alle zorgverleners samen met jou en elkaar, overleggen, hoe jij zorg kan dragen voor jezelf en je gezondheid